Aquari (recipient)

Aquari domèstic amb peixos i plantes
Túnel de l'Aquàrium de Barcelona.

Un aquari o aquàrium és un tipus de vivàrium utilitzat per a mantenir en captivitat o fer criar espècies aquàtiques. Permet l’ observació amb diferents finalitats, tant relacionades amb el lleure, com amb investigacions científiques.

La paraula és un derivatiu cult d'aigua, del llatí aquarium,[1] que significa dipòsit, abeurador, aquari.[2]

Normalment un aquari està fet de vidre o plàstic d'elevada resistència com el metacrilat. Per altra banda, un aquàrium es diferencia d'una peixera, per exemple la típica de bola de cristall oberta amb un forat circular, en què el primer implica un major control de les condicions ambientals respecte a la segona, on pràcticament només poden viure-hi espècies molt robustes.

Per extensió, també s'anomena aquàrium a aquelles instal·lacions preparades per a mantenir en funcionament diversos aquaris. És el cas del de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València, actualment el més gran d'Europa.

Amb el terme d'aquariofília es coneix a l'afecció de mantenir aquaris i els seus organismes. Relacionada amb ella, l'aquariologia és el camp del coneixement dedicat a estudiar-ne científicament els problemes associats.

  1. Bruguera i Talleda, Jordi; Fluvià i Figueras, Assumpta. «aigua, III 2. aquari (1653)». A: Diccionari etimològic. 2004, 4a edició, 1996, p. 51. ISBN 9788441225169. 
  2. Seva i Llinares, Antoni. «aquarius, a, um». A: Diccionari Llatí-Català. 2007, 1993, p. 137. ISBN 978-84-7739-631-4. 

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne